Tiedote lintuinfluenssasta

Metsästyskausi lähestyy ja tässä väliaikatietoa lintuinfluenssaan liittyen.

Ruokavirasto suosittaa tänään 2.8. julkaisemassaan tiedotteessa vesilinnustuksesta pidättäytymistä alueilla, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa. Suositus koskee koko maata. Myös terveiden saalislintujen käsittelyssä on hyvä käyttää kertakäyttökäsineitä ja pestä kädet käsittelyn jälkeen.

Jos löytyy useita kuolleita lintuja tai lintuja, joilla on vakavaan sairauteen viittaavia oireita, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin.

THL:n 31.7. julkaiseman tiedotteen mukaan paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsihygieniaa ja suojautua eläinten eritteiltä. Oman ja koiran suojaamisen lisäksi kuluvalla metsästyskaudella tulisi kiinnittää huomiota toimiin, jolla vähennetään riskiä viruksen leviämiselle lintujen ja petoeläinten keskuudessa.

  • Kiinnitä huomiota siihen, etteivät koirat pääse syömään tai pureskelemaan saaliseläimiä tai itsestään kuolleita eläimiä.
  • Riistalintujen ruokinnasta pidättäytyminen ja lokkien sekä pienpetojen ruhojen oikea käsittely ja hävittäminen vähentävät viruksen leviämisen riskiä eläinpopulaatioissa.

Alla linkit tiedotteisiin ja karttapalveluun.

Ruokaviraston tiedote 2.8.2023

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/lintujen-metsastyskausi-lahenee–miten-huomioida-lintuinfluenssa/

THL:n tiedote 31.7.2023

https://thl.fi/fi/-/metsastyskauden-alkaessa-on-syyta-huomioida-kaynnissa-oleva-lintuinfluenssaepidemia

Lintuinfluenssatapaukset Suomessa, Ruokaviraston karttapalvelu

https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/lintuinfluenssa-suomessa/

Aiheesta päivitetään myös Metsästäjä-lehden ajankohtaista palstaan

https://metsastajalehti.fi/kategoria/ajankohtaista/

https://metsastajalehti.fi/ajankohtaista/metsastyskauden-alkaessa-on-syyta-huomioida-kaynnissa-oleva-lintuinfluenssaepidemia/

2 vastausta artikkeliin “Tiedote lintuinfluenssasta”

  1. Onkohan mahdollisesti Eränkävijäiden alueella havaittu kuolleita lintuja tai viitteitä että influenssaa olisi alueella jo? Muuttolintujen myötä tietysti riski edelleen kasvaa…

    1. Terve!
      Tällä hetkellä minun tietooni ei ole ainakaan vielä tullut mitään viitteitä lintuinfluenssasta. Tilannetta seurataan ja ilmoitetaan jos tilanteeseen tulee muutoksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *